Sedate

An elephant’s skull needs to be physically large in order to support the heavy tusks and powerful trunk. To minimize weight, the huge skull has a thick wall but contains large honey-comb like spaces. Male African elephants have a curved forehead. Females are more square in profile. Elephants have short necks and cannot turn their heads completely sideways. Elephant eyes are almost identical in size to those of a human. They are normally green or hazel in colour and are protected by long eyelashes. Elephants do not have tear ducts. In bright sunlight, elephants have poor eyesight. They can see best in dim light. An African elephant’s impressive ears are not just used for hearing. They help regulate the animal’s body temperature and may also be spread out wide in threat displays. Elephant ears contain a large number of blood vessels which are covered by very thin skin. When the ears are flapped, air flows over the blood vessels and the animal loses heat from them. Measuring up to 2m high and over 1m wide, 12 litres of blood can flow through each ear every minute and the animal’s body temperature can be reduced by three degrees. An elephant’s average body temperature is 35.9 degrees Celsius, just below that of a human (37 degrees). Elephants have excellent hearing and are thought to be able to communicate with other individuals several kilometres away. They can hear low-frequency sounds which are not audible to humans. The distinctive tears and nicks in elephants’ ears are used by scientists to help identify individual animals in the wild.

Sedate

Junior

Female zebras mature earlier than the males, and a mare may have her first foal by the age of three. Males are not able to breed until the age of five or six. Mares may give birth to one foal every twelve months. She nurses the foal for up to a year. Like horses, zebras are able to stand, walk and suckle shortly after they are born. A zebra foal is brown and white instead of black and white at birth. Plains and mountain zebra foals are protected by their mothers, as well as the head stallion and the other mares in their group. Grévy’s zebra foals have only their mother as a regular protector since Grévy’s zebra groups often disband after a few months.

Junior

Contact

Gulls are typically medium to large birds, usually grey or white, often with black markings on the head or wings. They typically have harsh wailing or squawking calls; stout, longish bills; and webbed feet. Most gulls are ground-nesting carnivores which take live food or scavenge opportunistically. Live food often includes crabs and small fish. Gulls have unhinging jaws which allow them to consume large prey. Gulls are typically coastal or inland species, rarely venturing far out to sea, except for the kittiwakes. The large species take up to four years to attain full adult plumage, but two years is typical for small gulls. Large white-headed gulls are typically long-lived birds, with a maximum age of 49 years recorded for the herring gull.

Contact