Spiked

The blue crane, also known as the Stanley crane and the paradise crane, is the national bird of South Africa. The species is listed as Vulnerable by the IUCN. While it remains common in parts of its historic range, and approx. 26 000 individuals remain, it began a sudden population decline from around 1980 and is now classified as vulnerable. The primary causes of the sudden decline of the blue crane are human population growth, the conversion of grasslands into commercial tree plantations, and poisoning: deliberate (to protect crops) or accidental (baits intended for other species, and as a side-effect of crop dusting). The South African government has stepped up legal protection for the blue crane. Other conservation measures are focusing on research, habitat management, education, and recruiting the help of private landowners.

Spiked

Drenched

The African darter, sometimes called the snakebird, is a water bird of sub-Saharan Africa and Iraq. It often swims with only the neck above water, hence the common name snakebird. Unlike many other waterbirds, the feathers of the African darter do not contain any oil and are therefore not waterproof. Because of this, the bird is less positively buoyant and its diving capabilities are enhanced. After diving for fish, the feathers can become waterlogged. In order to be able to fly and maintain heat insulation, it needs to dry its feathers. Thus the African darter is often seen sitting along the waterside spreading its wings and drying its feathers in the wind and the sun along with cormorants which may share its habitat.

Drenched

Siesta

The dark silver-grey body of the Blue wildebeest is marked with dark vertical bands on the front quarters. Blue wildebeest are characterised by a long black mane and a beard of hair hanging from the throat and neck. Both sexes grow short curved horns. In adult bulls, the horns are heavily bossed. Bulls weigh 250 kg and measure 1.5 m at the shoulders. Cows are slightly smaller, measuring 1.4 m at the shoulder and with a mass of 180 kg. Blue Wildebeest are seasonal breeders. Births of single calves per cow occur during summer after a gestation period of nine months. Calves can run with the herd within minutes after birth.

Siesta