Stance

The Kurrichane thrush is found in Angola, Botswana, Burundi, the Democratic Republic of the Congo, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, South Africa, Swaziland, Tanzania, Zambia, and Zimbabwe. Its natural habitat is dry savanna. Its name is derived from Kaditshwene (rendered as ‘Kurrichane’) in Botswana. Thrushes are plump, soft-plumaged, small to medium-sized birds, inhabiting wooded areas, and often feeding on the ground. They are insectivorous, but most species also eat worms, land snails, and fruit. Many species are permanently resident in warm climates, while others migrate to higher latitudes during summer, often over considerable distances. Thrushes build cup-shaped nests, sometimes lining them with mud. They lay two to five speckled eggs, sometimes laying two or more clutches per year. Both parents help in raising the young.

Stance

Curve

Yellow-Billed Hornbills are a distinctive bird that is widespread in South Africa, including in Kruger National Park. They are also called ‘flying bananas’ because of their huge bills that are yellow and look just like bananas! They are distinguished by their very large, downward curved yellow beaks. They feed mainly on the ground, foraging for seeds, insects, spiders and even scorpions. They may catch snakes, which they kill by bashing them on against a hard surface. They swallow their prey whole, letting indigestible parts pass through their digestive system. Yellow-Billed Hornbills are known to forage cooperatively with Dwarf Mongooses, catching prey items that the mongooses scratch up from the ground. In return, the hornbills alert the mongooses to danger from overhead raptors.

Curve

Kaleidoscope

Rollers get their name from their impressive courtship flight, a fast, shallow dive from considerable elevation with a rolling or fast rocking motion, accompanied by loud raucous calls. All rollers appear to be monogamous and highly territorial. The Lilac Breasted Roller will perch on a dead tree, surveying the area for prey. One typical aspect of its behaviour is that it also preys on animals fleeing from bushfires. It is a swift flier, indulging in acrobatics during the breeding season. They actually breed ‘on the wing’. They live in pairs or small groups but are often seen alone. Their call is a loud harsh squawk, ‘zaaak’. They are partly migratory, but in some areas they are sedentary. To feed they swoop down from an elevated perch next to their prey and eat it on the ground or return to a perch where they batter it before swallowing it whole. They are territorial, also defending temporarily small feeding territories; hence individuals are regularly spaced along roads. They drive off many species from near their nest hole, even after breeding.

Kaleidoscope