Tusks

The rock hyrax, also called rock badger, rock rabbit, and Cape hyrax is a medium-sized terrestrial mammal native to Africa and the Middle East. Commonly referred to in South African English as the dassie. Along with other hyrax species and the manatee, this species is the most closely related to the elephant. Prominent in and apparently unique to hyraxes is the dorsal gland, which excretes an odour used for social communication and territorial marking. The gland is most clearly visible in dominant males. The rock hyrax has a pointed head, short neck, and rounded ears. They have long black whiskers on their muzzles. The rock hyrax has a prominent pair of long, pointed tusk-like upper incisors which are reminiscent of the elephant, to which the hyrax is distantly related.

Tusks

Halo

The crowned lapwing is easily recognized by its combination of brown and white colours, with most tellingly, a black crown intersected by an annular white halo. Adults are noisy and conspicuous. Crowned lapwings prefer short, dry grassland which may be overgrazed or burnt, but avoid mountains. In higher-rainfall areas such as parts of Zambia and Zimbabwe, they occur mainly as dry-season visitors. In dry regions of northern Botswana, however, they are attracted in large numbers when good rainfall occurs. In southern Africa, their highest concentrations are to be found in the dry central Kalahari region. Although generally outnumbered by blacksmith lapwings, they are the most widespread and locally the most numerous lapwing species in their area of distribution. Their numbers have increased in the latter part of the 20th century after benefiting from a range of human activities. They live up to 20 years.

Halo

Paired

The Cape starling is a gregarious bird and forms large flocks in the non-breeding season. It usually feeds on the ground often foraging alongside other species of starlings such as the pied starling, the common starling, the greater blue-eared starling, the lesser blue-eared starling, the wattled starling and Burchell’s starling. It is habituated to humans and its diet includes fruit, insects and nectar. It sometimes feeds on ectoparasites that it picks off the backs of animals and it sometimes visits bird tables for scraps. It nests in crevices such as holes in trees and out-competes other birds seeking to use these holes. It is a host to the greater honeyguide, a brood parasite that lays its eggs in other birds’ nests.

Paired