Departing

The crested francolin is a common resident in northeastern South Africa and KZN. The voice is a loud, lilting crow chat ‘kikwerri-kwetchi’ repeated several times. The bird’s preferred habitat is bushveld, riverine forests and dense woodlands, especially around rocky koppies and cultivated lands. Usually found in pairs or small groups, they are very noisy at dusk and dawn. They often run with their tail cooked like a bantam. When escaping, they run into dense vegetation rather than fly. Crested francolins have an appetite for bulbs, seeds, berries and insects. They also nest on the ground, often under a bush. They are monogamous.

Departing

Parched

The helmeted guineafowl is a gregarious species, forming flocks outside the breeding season typically of about 25 birds that also roost communally. Guineafowl is particularly well-suited to consuming massive quantities of ticks, which might otherwise spread Lyme disease. These birds are terrestrial and prone to run rather than fly when alarmed. Like most gallinaceous birds, they have a short-lived explosive flight and rely on gliding to cover extended distances. Helmeted guineafowl can walk 10 km and more in a day and are great runners. They make loud harsh calls when disturbed. Guineafowl is equipped with strong claws and scratch in loose soil for food much like domestic chickens, although they seldom uproot growing plants in so doing. They have no spurs. They may live for up to 12 years in the wild.

Parched

Strike

Herons are carnivorous. The members of this family are mostly associated with wetlands and water and feed on a variety of live aquatic prey. Their diet includes a wide variety of aquatic animals, including fish, reptiles, amphibians, crustaceans, molluscs, and aquatic insects. Individual species may be generalists or specialise in certain prey types, such as the yellow-crowned night heron, which specialises in crustaceans, particularly crabs. Many species also opportunistically take larger prey, including birds and bird eggs, rodents, and more rarely carrion. Even more rarely, herons eating acorns, peas, and grains have been reported, but most vegetable matter consumed is accidental.

Strike