Potbelly

The common warthog is found in much of Africa, below the Sahara desert. They are abundant in East Africa and Southern Africa, with their favourite habitat being grassland, savanna and woodlands. The name ‘warthog’ comes from their large wart-like protuberances found on its face. Technically they are not warts, but rather they are made of bone and cartilage. The male (boar) has two pairs of these ‘warts’ and the female (sow) one pair. Warthogs like to live in abandoned burrows that were dug out by other animals, such as aardvarks or porcupines. These burrows are used for a number of reasons, such as for sleeping, where they raise their young, and a safe place to escape from predators. In order to ensure their safety, and when protecting themselves from pursuing predators, they will slide into a burrow backwards, tail first, so that they can use their formidable tusks to defend themselves against unwanted guests. When startled or threatened, warthogs can be surprisingly fast, running at speeds of up to 50 km per hour!
Info source: https://africageographic.com/blog/warthog-facts-you-need-to-know/
=========
The photo was taken during January 2016 at Mabula Private Game Reserve, Rooiberg, Bela-Bela, Limpopo, South Africa

Potbelly

Ooh!

Vervet monkeys are medium-sized primates that are highly social and live in groups of up to 50 individuals. Within a troop, adult males form a dominance hierarchy that is established and maintained by threat and aggression. Facial expressions (eyelid display) and body postures are used to communicate threats or aggressive behaviour. At sexual maturity, young males tend to migrate between groups – usually in the company of a sibling or peer. In contrast, females remain in their natal groups and form strong hierarchies that are based on maternal social status. Vervet monkeys are largely vegetarian and are common in savanna and woodland that have access to water and trees for cover. Vervet monkeys can be serious pests that cause crop damages in areas where their habitat overlaps with agricultural areas. Vervet monkeys are classified as Lower Risk/Least Concern by the IUCN due to their wide range.
Info source: https://www.sanbi.org/animal-of-the-week/vervet-monkey/
=========
The photo was taken during August 2015 at Pine Lake Lifestyle Resort, White River, Mpumalanga, South Africa.

Ooh!

Curious

A characteristic of the Blesbok is the prominent white blaze on the face and a horizontal brown strip which divides this blaze above the eyes. Body colour is brown with a lighter coloured saddle on the back, and the rump an even lighter shade. The legs are brown with a white patch behind the top part of the front legs. Lower legs whitish. Both sexes carry horns, ringed almost to the tip. Female horns are slightly more slender. The Blesbok is a grazing species, showing a preference for short grass, and particularly favours fresh green grass appearing after a veld burn. The Blesbok is closely related to the Bontebok. Historically, the distributions of these two species did not overlap. Interbreeding on lands where both subspecies are now located has been recorded. Prefered habitat is open grasslands with water. Being closely related to the Bontebok there has been a great deal of interbreeding between the species to such an extent that the exact numbers of the pure strain of each species are debatable. The name comes from the Dutch term for a blaze, which refers to the white forehead.
Info source: http://www.krugerpark.co.za/africa_blesbok.html
=========
The photo was taken during September 2018 at Rietvlei Nature Reserve, Pretoria, Gauteng, South Africa.

Curious