Paired

The Cape starling is a gregarious bird and forms large flocks in the non-breeding season. It usually feeds on the ground often foraging alongside other species of starlings such as the pied starling, the common starling, the greater blue-eared starling, the lesser blue-eared starling, the wattled starling and Burchell’s starling. It is habituated to humans and its diet includes fruit, insects and nectar. It sometimes feeds on ectoparasites that it picks off the backs of animals and it sometimes visits bird tables for scraps. It nests in crevices such as holes in trees and out-competes other birds seeking to use these holes. It is a host to the greater honeyguide, a brood parasite that lays its eggs in other birds’ nests.

Paired

Stance

The Kurrichane thrush is found in Angola, Botswana, Burundi, the Democratic Republic of the Congo, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, South Africa, Swaziland, Tanzania, Zambia, and Zimbabwe. Its natural habitat is dry savanna. Its name is derived from Kaditshwene (rendered as ‘Kurrichane’) in Botswana. Thrushes are plump, soft-plumaged, small to medium-sized birds, inhabiting wooded areas, and often feeding on the ground. They are insectivorous, but most species also eat worms, land snails, and fruit. Many species are permanently resident in warm climates, while others migrate to higher latitudes during summer, often over considerable distances. Thrushes build cup-shaped nests, sometimes lining them with mud. They lay two to five speckled eggs, sometimes laying two or more clutches per year. Both parents help in raising the young.

Stance

Stately

The Goliath Heron is very aquatic, even by heron standards, rarely venturing far from a water source and preferring to fly along waterways rather than move over land. Important habitats can include lakes, swamps, mangrove wetlands, reefs with cool waters, sometimes river deltas. It typically is found in shallows, though can be observed near deep water over dense water vegetation. Goliath herons can even be found in small watering holes. They tend to prefer pristine wetlands and generally avoid areas where human disturbances are a regular occurrence.

Stately