Contest

Warthogs are day animals and spend most of their time looking for food. They are normally found in family groups. Warthogs have the peculiar habit of kneeling on the front knees while feeding and foraging in a localised area. They shelter in burrows at night, which they enter tail first. Socially, three main groups are encountered, namely solitary boars, bachelor groups and matriarchal groups. Matriarchal groups consist of adult sows with their young and yearlings. Boars play no part in rearing piglets and seldom associate with sows outside the mating process. Promiscuous, both sexes will mate with more than one partner. Warthogs can frequently be found at waterholes where they dig in the marsh and wallow in the mud with obvious enthusiasm.

Contest

Peckish

Tree Squirrel or Smith’s Bush Squirrel coat colour varies throughout the region. In the western and arid parts of its range it is pale grey, and in the eastern localities browner. Head and legs are a rusty colour. The colouration on the chest varies from yellowish to buffy in the east, to white in the west. The Tree Squirrels’ bellies are white. Primarily vegetarian, but like most rodents will take insect prey. Tree squirrels use their forefeet to manipulate food items when feeding. They scatter-hoard seeds next to tree trunks or grass tufts, thereby facilitating tree regeneration. Essentially arboreal animals, but spend a great deal of time on the ground, foraging for food. When disturbed, Tree Squirrels will always seek the refuge of trees.

Peckish

Solo

The Burchell’s Zebra lives in small family units, which typically consist of one stallion and one mare with their foals. Non-breeding stallions occur in bachelor groups. Herd stallions are between four to 12 years old. Water holes in conjunction with favoured grazing areas attract family groups which collectively congregate in large numbers. They are often seen in close association with Wildebeest, other plains Antelope and Baboons. Short grassland areas within savanna woodland and grassland plains constitute the preferred habitat. Their dependence on water restricts the Burchell’s Zebra to wander further than ten to 12 km from water. Densely vegetated areas are avoided.

Solo